اوتیسم در کودکان

اوتیسم در کودکان

اوتیسم در کودکان

اختلالات اوتیسم باعث به وجود آمدن مشکلات زمینه‌ ای در تعاملات اجتماعی و همچنین برقراری ارتباط با افراد می‌ شود.

این اختلالات طیف وسیعی در گروه ‌هایی از افراد باعث به وجود آمدن چالش ‌های مختلفی که در وضع ها خفیف است.

در وضعیت شدید تر در زندگی افراد می‌شود و در برخی دیگر نشانه های اوتیسم به صورت رفتار های تکراری و مشکل در تکلم خود را نشان می دهد.

این اختلالات در سن پایین تشخیص داده می شود استفاده از روش ‌های درمانی پزشکی و کاهش علائم و همچنین کنترل آن ها راحت تر است کودکان مبتلا به این بیماری به مهارت های خود را در سنین پایین تر بهتر می توانند تقویت کنند.

در این مقاله قصد داریم در رابطه با اختلال اوتیسم در کودکان و توضیحات را به شما عزیزان بگوییم با ما همراه باشید.

آموزش مهارت‌ های اولیه به کودکان اوتیسمی

حضور یک فرد مبتلا به اوتیسم در هر خانواده باعث میشود تا اطرافیان دغدغه‌ های زیادی داشته باشند و سعی دارند که با روش‌ های کاملاً اصولی و علمی مهارت‌ های اولیه را به کودکان اوتیسمی آموزش دهند.

اما قطعاً والدین و خانواده به تنهایی از پس چنین کاری بر نیامده و نیاز است که از مراکز آموزشی و افرادی که در این زمینه تجربه و مهارت کافی دارند کمک‌ های لازم را دریافت نمایند.

کودکان مبتلا به اوتیسم از نظر هوش و استعداد هیچ چیز از دیگر همسالان خود کمتر ندارند اما تنها مسئله و مشکل این است که آنها به دلیل عدم تمرکز روند یادگیری کند‌تری نسبت به سایرین دارند و این مسئله مستلزم آن است که مربیان با صبر و حوصله اطلاعات و آموزه‌ ها را در اختیار آنها قرار دهند و تا زمانی که نتیجه مثبت حاصل نشده نباید از آموزش دست بکشند.

شاید برخی از افراد ندانند که کودکان مبتلا به اوتیسم از نظر روانی و عاطفی آسیب‌ پذیرتر از سایر افراد هستند و شاید تصور کنید که آنها اصلاً متوجه چنین مسائلی نخواهند بود، اما مهم است بدانید که بی‌ توجهی به این کودکان عواقب بیشتری را در پی داشته و باعث میشود تا عوارض جسمانی و روانی آنها تا حد زیادی تشدید شود.

اگر قصد دارید که مهارت‌ های کاربردی را به کودکان اوتیسمی آموزش دهید باید با صبر و حوصله بسیار زیاد همراه بوده و به هیچ عنوان در روند آموزش از تنبیه، فعالیت‌ های پرتنش و خشونت استفاده نکنید زیرا در این شرایط علاوه بر عدم دریافت نتیجه‌ مطلوب ممکن است آسیب‌ های بیشتری به این کودکان وارد شود.

طیف اختلال اوتیسم

طیف اختلال اوتیسم
طیف اختلال اوتیسم

اختلالات اوتیسم در گذشته به پنج دسته طبقه بندی می شد اما اکنون آن را جزو اختلالات رفتاری قرار می دانند و برای آن طیف بندی انجام می گیرد.

در بعضی از افراد تمام نشانه های این اختلالات وجود دارد اما در گروه طیف شدید قرار دارند.

تعدادی از مبتلایان فقط زمینه های مشکلات ارتباطی در آن ها دیده می‌شود و در گروه دیگر تمامی نشانه ها بسیار خفیف است و در طبقه خفیف قرار دارند

اوتیسم اولیه و اتیسم ثانویه

از جمله مشکلاتی که در رابطه با افراد مبتلا به اوتیسم وجود دارد می توان به موارد زیر اشاره کرد

چالش در تعاملات اجتماعی

چالش در تعاملات اجتماعی
چالش در تعاملات اجتماعی

از مهم ترین نشانه هایی که برای ابتلا به اوتیسم تاثیرگذار است اختلال در تعاملات اجتماعی می باشد.

معمولا نوزادان به شکل طبیعی موجوداتی اجتماعی خواهد بود و همواره دوست دارند به چهره افراد خیره شوند و چهره به چهره با افراد مختلف قرار بگیرند.

بیشتر بخوانید  دلیل وجود خون در مدفوع کودکان

نوزادان نسبت به شنیدن صدای افراد واکنش خوبی نشان می دهند و زمانی که به دو یا سه سالگی می ‌رسند می‌تواند بر اثر شنیدن برخی از صدا ها لبخند بزند و یا یک سری فعالیت و انجام بدهند.

معمولا این اختلال در سن ۸ تا ۱۰ ماهگی قابل رویت است از جمله این علائم می‌تواند نشان ندادن عکس العمل بعد از شنیدن صدای پدر یا مادر و یا شنیدن اسم خود.

همچنین عدم توجه اطرافیان و عدم برقراری ارتباط با اطرافیان و تاخیر در رفتار برخی نام برد این کودکان در بازی های گروهی به شرکت نمی کنند.

اغلب می‌ خواهند به تنهایی بازی خود را انجام بدهند کودکان مبتلا به اوتیسم از کودکان دیگر را تقلید نمی کنند یا از والدین به شکل آموزش چیزی یاد نمی گیرند رفتار خشونت آمیز نسبت به اطرافیان دارند.

طبق نتایج بیان شده این گروه از کودکان به والدین خود وابستگی دارند اگرچه این وابستگی در رفتار آن ها دیده نمی‌شود اما رفتار می کنند که اصلا تمایلی به برقراری ارتباط با آن ها هم ندارند.

افراد مبتلا به اوتیسم افکار و احساسات دیگران را درک نمی کنند و نشانه های اجتماعی در آنها دیده نمی‌شود این نشانه ها می تواند شامل لبخند زدن تکان دادن دست مفهوم خاصی برای آن ها ندارد.

آنها حتی نمی تواند زبان بدن و حالت چهره اطراف را بفهمند به همین دلیل برقراری رابطه اجتماعی با آن ها بسیار گنگ و نامفهوم به نظر می ‌رسد.

اغلب افرادی که اوتیسم دارند نمی توانند اتفاقات رخ داده را از نگاه دیگران مورد بررسی قرار دهند معمولا کودکان ۵ ساله می تواند افکار احساسات و هدف های اطرافیان را تشخیص بدهند و تفاوت های آنها را متوجه می شوند.

اما این افراد که مبتلا به این بیماری می باشند در که این موضوع را نمی دانند به همین دلیل است که می‌تواند واکنش خاصی در برابر رفتار دیگران داشته باشند از علائم این اختلال به ضعف کنترل احساسات می‌توان اشاره کرد.

این نوع رفتارها می توانند مثل فریاد زدن گریه کردن خشم و یا رفتار های تهاجمی باشد که در مهار رفتار نا اشنا معمولا برای آن ها به وجود می آید.

در مواردی دیده می‌شود که کودک به دلیل قرار گرفتن در موقعیت های خاص رفتار های خود آزار دهنده مثل کوبیدن سر به جسمی و گاز گرفتن و یا کندن مو های سر و ابرو و مژه های خود بروز می دهند.

مشکل در برقراری ارتباط

مشکل در برقراری ارتباط
مشکل در برقراری ارتباط

مشکل در برقراری ارتباط از نشان ه‌های اصلی اختلالات اوتیسم در کودکان تا سه سالگی آموزش مهارت های زبان و مهارت های را پشت سر گذاشته اند و می تواند صدا ها را تولید کند.

در این سن معمولا یک یا دو واژه را آموختن و نسبت به صدا زدن نام خود واکنش های خاصی نشان می‌دهد .

حتی کودکان قادرند در برابر چیزی که نمی‌خواهند عکس العمل نشان بدهند و با تولید ادا صدا و رفتار های دیگر اعتراض خود را بیان کنند کودکانی که به اوتیسم مبتلا هستند.

در یادگیری زبان بدن و صحبت کردن خیلی خوب عمل نمی کنند و یادگیری آن ها با تأخیر مواجه است در گروهی از کودکان که دیرتر مبتلا به این اختلال می شوند.

در نخستین ماه های تولد قبل از اینکه مهارت های ارتباطی شان را از دست بدهند.

قادر است صداهای مختلفی را تولید نمایند و جملات بی معنی به کار ببرند سایر کودکان اوتیسم همزمان با آغاز به کار گیری مهارت های زبانی با تاخیر زیادی روبرو هستند.

صحبت کردن آن ها خیلی دیر اتفاق می افتد درمان مناسب در اختیار این کودکان قرار بگیرند و با استفاده از مهارت های گفتار درمانی با افراد دیگر می تواند ارتباط برقرار کنند.

تعداد زیادی از کسانی که به اوتیسم مبتلا هستند نمی ‌توانند زبان گفتاری داشته باشند از روش ‌های مختلفی مثل زبان اشاره تصاویر و وسایل الکترونیکی می توان برای برقرار کردن ارتباط با دیگران کمک بگیرند.

بیشتر بخوانید  اهمیت تغذیه کودکان

از جمله مشکلات گفتاری که برای کودکان اوتیسم وجود دارد این است که ترکیب برای آنها نامفهوم است به همین دلیل جملات با مفهوم و برای  آنها دشوار است.

کودکانی که به طیف اختلال اوتیسم مبتلا هستند با یادگیری کمی مواجه می شود و حتی قادر ند کلمات سخت را بیاموزند ولی برای شرکت در گفتگو ها قطعا با مشکل مواجه می شوند.

در گروهی از این کودکان مهارت های زبانی چشمگیری دیده می‌شود آن ها می توانند مثل دانشمندان حرف بزنند و مثل سایر بچه ها قادر به گفتن حرف های کودکانه نخواهد بود.

از دیگر مشکلات مبتلایان به اوتیسم این است که نمی تواند قدرت صدا زبان بدن و برداشت ‌های غیر کلامی دیگران را به خوبی درک کنند.

این افراد علائم رایج بدنی در ارتباط خود استفاده نمی‌کند و معمولا تفاوت زیادی بین صحبت ‌های آن ها و حرکات چهره شان دیده می شود لحن کلام و قدرت صدای کودکان اوتیسم بیان کننده هیچ گونه احساس نیست.

این امر موجب می شود که خیلی دیر بتوانند  با دیگران ارتباط بر قرار کند و رفتار های غیرعادی مثل  داد کشیدن در آنها بیشتر دیده می‌شود.

امروزه تکنیک های مختلفی برای افراد مبتلا به اوتیسم وجود دارد تا به کمک آن ها بتوانند احساسات را در آن ها تقویت کنند در صورتی که این گروه می توانند آموزش ببیند.

به نمایش گذاشتن احساسات برای آن ها راحت تر می شود رفتار های مشکلسازی کمتری می توان بعد از آموزش از آن ها ببینید.

افراد مبتلا به اتیسم هستند تمایل زیادی به انجام کار های کاملا شبیه به هم و یکنواخت دارد و خشم و اضطراب آنها دو چندان شود.

رفتار های تکرار شونده به صورت وسواس های فکری و یا شیفتگی به یک موضوع خاص خود را نشان می دهند

برخورد صحیح با کودکان مبتلا به اوتیسم

امروزه تمامی افراد و البته والدین تمایل دارند تا برخورد صحیح با کودکان خود را فرا گرفته تا بتوانند روند تربیت آنها را اصولی‌ تر طی کنند.

اما به طور معمول تفاوت چشمگیری بین کودکان نرمال و کودکان مبتلا به اوتیسم وجود دارد و تمامی پزشکان و متخصصان در این زمینه چندین راهکار مناسب را به والدین آموزش داده تا با کودکان مبتلا به اوتیسم برخورد صحیحی داشته باشند.

قبل از هر چیز باید بدانید کودکانی که با بیماری اوتیسم مواجه هستند معمولاً تمرکز کافی نداشته و نمی‌ توانند با آرامش فعالیت خاصی را برای مدت طولانی ادامه دهند.

اما متخصصانی که در این زمینه فعالیت دارند سعی دارند تا راهکارهای مناسب را جهت تقویت حواس چندگانه کودکان به والدین آموزش دهند و به مرور زمان کودکان مبتلا به اوتیسم یاد می‌ گیرند که چطور باید وقت بیشتری را صرف انجام فعالیت‌ های مختلف کنند.

کودکان مبتلا به اوتیسم نیاز دارند که در محیطی کاملاً آرام و بدون تنش قرار بگیرند و والدین هم باید با کنترل محیط اطراف کودکان اوتیسمی شرایطی ایمن و آرام را برای آنها فراهم سازند.

با این حال مهم است که تمامی تکنیک‌ های لازم را جهت خود آرام سازی به کودکان اوتیسمی فرا گرفته و تنها والدین و مربیان هستند که می‌ توانند چنین شرایطی را برای این افراد فراهم سازند.

همچنین مهم است که کودکان اوتیسمی در شرایطی قرار بگیرند که با افراد بزرگسال و سایر همسالان به وضوح ارتباط گرفته و این روند بر کنترل اوتیسم بسیار موثر خواهد بود.

پزشکان و متخصصانی که در زمینه روانشناسی و درمان مشکلات خاص مانند اوتیسم فعالیت دارند معتقدند که این کودکان هم مانند سایر همسالان باید زمانی را به انجام تفریح و بازی‌ های گوناگون اختصاص دهند.

بیشتر بخوانید  اضطراب جدایی در کودکان

زیرا محدود کردن کودکان مبتلا به اوتیسم تاثیر مخربی بر سلامت و روان آنها خواهد داشت و به هیچ عنوان نباید آنها را در محیطی محدود و کاملاً بسته برای مدت طولانی قرار دهید.

کودکان مبتلا به اوتیسم معمولاً رفتار خاصی را برای مدت طولانی تکرار کرده و اگر متوجه میشوید که این برخورد هیچ گونه خطری برای سلامت کودک و اطرافیان ندارد می‌ توانید اجازه دهید که به کار خود ادامه داده تا زمانی که به آرامش برسند.

با این حال نادیده گرفتن رفتارهای بی‌ ضرر تاثیر بسیار زیادی بر حفظ آرامش کودکان مبتلا به اوتیسم دارد.

لازم است بدانید که محدود کردن این کودکان و تذکر دادن‌ های دائمی و بی‌ دلیل می‌ تواند منجر به ایجاد تنش‌ های بیشتر در وجود کودکان شده و به مرور زمان آسیب‌ های ناشی از بیماری اوتیسم اوج می‌ گیرد.

هرگونه رفتارهای پرتنش و پرخاشگری از طرف کودکان مبتلا به اوتیسم کاملاً طبیعی است و البته متخصصان سعی دارند علاوه بر کنترل رفتار کودک مبتلا به اوتیسم به والدین و مربیان آموزش دهند که در این شرایط باید چگونه با کودک برخورد کنند.

کودکان مبتلا به اوتیسم شرایطی کاملا خاص و ویژه دارند و نمی ‌توان مانند سایر کودکان به آنها رفتار کرد.

حتی اگر کودکان اوتیسمی فعالیت نادرست و یا خطرناکی را انجام می‌ دهند باید با آرامش کامل به آنها را متوجه کرد و حتی اگر خطری سلامتشان را تهدید می‌ کند با آرامش و بودن تنش آنها را از خطر دور کنید.

حفظ آرامش در مقابل کودکان اوتیسمی باعث میشود تا آرامش روانی بیشتری داشته و میزان پرخاشگری‌ ها و تنش آنها تا حد چشمگیری کاهش می‌ یابد.

بررسی موقعیت کودکان مبتلا به اوتیسم در جامعه

همانطور که می‌ دانید اوتیسم نوعی اختلال عصبی است که ممکن است افراد مختلف به ویژه کودکان با چنین آسیبی مواجه شوند.

به طور کلی اوتیسم را نمی‌ توان به صورت قطعی درمان کرد اما راه‌ های زیادی برای کنترل آن وجود دارد، اما مسئله‌ ای که پیش روی تمامی افراد مبتلا به اوتیسم وجود دارد این است که آیا مانند سایرین می‌ توانند از خدمات اجتماعی در جامعه بهره‌ مند شوند یا خیر.

به طور کلی جایگاه افراد مبتلا به اوتیسم در جامعه کاملاً خاص و ویژه است و معمولاً نمی‌ توانند در کنار سایر افراد از خدمات مختلف بهره‌ مند شوند، البته خدماتی که به این افراد ارائه میشود کمی ویژه و خاص است و با حساسیت بسیار زیاد انجام میشود.

کودکان مبتلا به اوتیسم از نظر رفتاری و شخصیتی افرادی متفاوت با سایرین هستند و ممکن است در کسب مهارت‌ ها و آموختن علم کمی کندتر از دیگران پیش روند، زیرا این افراد تمرکز کافی نداشته و نمی‌ توانند بازدهی درستی نسبت به آموزه‌ های مختلف داشته باشند، به همین دلیل است که تمامی امکانات رفاهی، تحصیلی، اجتماعی و درمانی با شرایط ویژه در اختیار آنها قرار داده میشود.

البته تمامی افراد جامعه باید به درستی با کودکان مبتلا به اوتیسم برخورد کرده و آنها را عضوی از جامعه بدانند و لازم است که نوع رفتار خود را با این افراد ساماندهی کرده تا مبادا آسیب‌ های بیشتری از نظر جسمانی و یا روانی به آنها وارد شود.

با این حال مراکز آموزشی خاصی برای کودکان مبتلا به اوتیسم دایر گردیده است که می‌ توانید با مراجعه به آنها خدمات زیادی را برای فرزندان خود دریافت کرده و اجازه دهید که به مرور زمان این بیماری تحت کنترل درآید.

اختلال حواس و عدم تمرکز کودکان اوتیسم باعث میشود تا در موقعیت‌ های مختلف از سایرین متمایز شوند، البته تمامی خدماتی که برای افراد مبتلا به اوتیسم در نظر گرفته میشود کاملاً خاص و ویژه است و می‌ توانید بدون نگرانی از آنها بهره‌ مند شوید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *