دلیل کاهش وزن در کودکان
همه افراد در دوره های مختلف زندگی سعی دارند تا وضعیت سلامت جسمانی خود را در حالت ایدهآل نگه داشته و اگر احساس خطر کنند همواره درصدد رفع مشکل برآمده و سعی می کنند که هرگونه مشکل، بیماری و آسیب را نیز از خود دور نگه دارند.
اما مسئله بسیار مهمی که در دوره کودکی متخصصان به آن توجه ویژه دارند، نحوه افزایش وزن، قد و رشد جسمانی کودکان خواهد بود.
به دلایل مختلفی ممکن است کودکان دچار کمبود وزن در دوره های مختلف شوند که در صورت مشاهده آن حتما باید به پزشک مراجعه کرده و با بررسی های دقیق علت این عارضه را جویا شوید.
دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است کودکان نوسانات وزن را تجربه کرده و برخی از آنها ممکن است فقط به دلیل بی اشتهای کودکان باشد.
برخی از کودکان ممکن است نتوانند خوراکی ها را با میل و رغبت مصرف کنند و اصطلاحا به آنها کودکان بد غذا گفته میشود که والدین با آنها به مشکل برخورده و سعی دارند از خوراکی های خوشمزه و البته جدید و جذاب برای آنها استفاده کنند.
برخی کودکان ممکن است سوخت و ساز بیشتری داشته باشند و با تحرکات معمولی کالری بیشتری سوزانده و کاهش وزن محسوس اتفاق می افتد که البته در مواردی ممکن است نگران کننده باشد.
متخصصان زمانی که کودکی با کاهش وزن آنها مراجعه می کند ابتدا BMI بدن آنها را محاسبه کرده تا متوجه شوند که آیا نسبت به سن، قدی که دارد و یا وزن او در وضعیت متعادل قرار می گیرد یا خیر.
اگر شاخص توده بدنی کودکان از حد معمول پایین تر باشد متخصصان رژیم های غذایی، دارو درمانی و دیگر روش ها را آغاز کرده تا بتوانند کمبود وزن کودک را جبران و به دنبال آن رشد طبیعی را نیز به همراه آورند.
برخی از بیماری ها ممکن است کودکان را به کاهش وزن کشانده و آنها را بسیار ضعیف و نحیف کند.
برخی از بیماری ها باعث بروز تب و کم آبی بدن شده که به دنبال آن اسهال و استفراغ نیز برای کودک اتفاق می افتد که البته همه این عوامل به کاهش وزن سریع کودکان منجر خواهد شد.
افزایش بی خوابی، مشکلات گوارشی، درد گوش، گلو درد و بیماری های مانند سرماخوردگی همگی بر کاهش وزن کودکان اثرگذار خواهد بود اما همه این دلایل زود گذر بوده و برخی از آنها قابل درمان می باشند.
با این حال بهتر است که به محض مشاهده کاهش وزن کودک خود به پزشک مربوطه مراجعه کرده تا بتوانند با انجام آزمایش، چکاپ و معاینات دقیق علت عارضه را نیز پیدا کنند.
اکثر متخصصان تشخیص دهند که دلیل وزن کم کردن کودکان کمبود انواع ویتامین و مواد مغذی است، رژیم غذایی مناسب را برای آنها طراحی کرده و در کنار آن انواع مکمل ها و داروهای تقویتی را برایشان تجویز خواهند کرد تا بتوانند با مصرف این مواد حیاتی وزن ایده آل را کسب کرده و از مشکلات و اختلالات گوناگون در امان خواهند بود.
درمان لاغری کودکان
کودکانی که لاغر و یا ظریف تر از دیگر همسالان خود هستند، همیشه هم مشکلات داخلی، کمبود ویتامین و مشکلات گوارشی نداشته و برخی از آنها به صورت ژنتیکی و ارثی لاغر اندام خواهند بود.
باید بدانید که بسیاری از کودکانی که با این عارضه مواجه هستند به دلیل دریافت کالری کمتر و فعالیت زیاد به این وضعیت رسیده که اصطلاحاً اختلال تغذیه گفته میشود، که به راحتی قابل درمان است و متخصصان با روش های خاص میزان بیشتری کالری را برای کودکان در نظر می گیرند.
برخی بیماری ها مانند پرکاری تیروئید، قند بالا، بیماری های انگلی و مشکلات گوارشی همگی بر روی کم کردن وزن کودکان اثر مستقیم خواهند داشت و البته از فشارهای داخلی استرس و افسردگی نیز نباید غافل شد.
روش های مختلفی وجود دارد که شما می توانید به راحتی کودک خود را درمان کرده و از کاهش وزن آنها جلوگیری نمایید.
پزشکان ابتدا به والدین توصیه می کنند که آزمایش و چکاپ های الزامی را حتما انجام داده تا بتوانند آسیب پیش آمده و علت آن را بررسی کنند.
اگر وضعیت جسمانی کودک در وضعیت ایدهآل قرار گرفته باشد متخصصان تشخیص می دهند که این کودک میزان کمی کالری نسبت به سوخت و ساز بدن دریافت خواهد کرد و به دنبال آن هرم غذایی مناسبی را برای آنها در نظر می گیرند.
اما برخی دیگر از کودکان تمایل به مصرف انواع خوراکی ندارند و اصطلاحات اشتهایی به مصرف غذا نخواهند داشت.
در چنین شرایطی متخصصان از جمله دکتر سمانه عبدالمحمدی داروها، شربت و قرص های اشتها آور را برای آنها تجویز کرده که مادر و پدر باید یک ساعت پیش از وعده های غذایی این دارو را استفاده کنند تا بتوانند اشتهای کودک را بیشتر و تمایل آن را به مصرف غذا افزایش دهند.
اما اگر این کم کردن وزن بر اثر بیماری های داخلی باشد متخصصان آسیب پیش آمده را پیدا کرده و در کنار حل و برطرف کردن بیماری، عارضه کم بودن وزن کودکان خود به خود درمان خواهد شد.
باید بدانید که کاهش وزن کودکان در مراحلی از دوره زندگی کاملا طبیعی خواهد بود، کودکان زمانی که دندان های شیری در می آورند و قد میکشند ممکن است کمی لاغر تر به نظر برسند که کاملا امری طبیعی خواهد بود.
اما اگر متوجه شدید که وزن کم کردن کودکان بسیار محسوس و سریع اتفاق می افتد و کودک به همراه لاغری ضعف و بی حالی شدید دارد باید هرچه سریعتر علت بروز این مشکل را ریشه یابی کنید.
قطعاً بیتفاوتی به چنین مشکلاتی می تواند کودک را با سوء تغذیه مواجه کرده و رشد جسمانی و مغزی کودک نیز قطعاً با مشکلات بسیار زیادی مواجه خواهد شد و حتی در بزرگسالی نیز می تواند فرد را وارد پروسه های درمانی طولانی مدت کند.
رژیم لاغری کودکان
نکته ای که همه ما باید بدانیم این است که برای کاهش وزن باید روش های اصولی را در پیش بگیریم.
بسیاری از کودکان به دلایل مختلف ممکن است کمی اضافه وزن داشته باشند و والدین آنها را مجبور به کاهش میزان کالری دریافتی نمایند.
توجه داشته باشید که این کار اصلی اصولی و درست نبود و بدن کودک شما با قحطی زیاد و نهایتا کاهش وزن های بسیار شدید مواجه میشود که به دنبال آن آسیب ها و بیماری های گوناگون نمایان خواهد شد.
اگر قصد دارید که کودک شما به وزن ایده آل برسد بهتر است که حتماً برای چنین شرایطی به پزشک متخصص همچون دکتر سمانه عبدالمحمدی مراجعه کرده و رژیم غذایی اصولی را بر اساس نیاز جسمانی کودکان از پزشک دریافت کنید.
پزشکان می دانند که برنامه غذایی باید حتماً حاوی مواد حیاتی مورد نیاز بدن باشد و این برنامه را به گونه ای کنار هم قرار می دهند که نیاز روزانه بدن کودک از طریق خوراکی های مختلف تامین شود، اینگونه کاهش وزن با سرعت بالا اتفاق نمی افتد و وزن ایده آل برای کودک حاصل می گردد.
قطعا جسم ما از حساسیت بالایی برخوردار بوده و نباید به صورت خودسرانه آن را تحت فشار قرار دهی.
حتی در مواردی که کودک دچار کاهش وزن میشود نباید به زور و با تهدید هیچگونه خوراکی اضافه را در رژیم غذایی کودکان بگنجانید، زیرا می تواند باعث ایجاد آسیب های روانی و جسمانی مختلف شود، بهتر است که در صورت کم کردن وزن کودکان به پزشک مراجعه کرده و راه حل مناسب برای آنها را متخصص جویا شوید.
چه عواملی ممکن است موجب کاهش وزن کودک شوند؟
در بسیاری از موارد، کاهش وزن ممکن است تنها اولین نشانه یک مشکل پزشکی بزرگتر باشد. از این رو نباید از تغییرات بدن کودک چشم پوشی شود.
بسیاری از کودکان علائم زیر را در کنار کاهش وزن سریع و غیر ارادی تجربه می کنند.
- تب
- کم آبی بدن
- کاهش دفعات ادرار
- اسهال یا استفراغ
- سرفه و سرما خوردگی
- گلودرد
- درد سینه و درد گوش
- افزایش بی خوابی یا خواب آلودگی
- افسردگی
- اختلالات خوردن مانند آنورکسی و یا بولیمی
- سرطان
- مشکلات گوارشی
چگونه وزن کودک را افزایش دهم؟
جهت افزایش وزن کودک می توانید تغییراتی در برنامه غذایی او به وجود بیاورید.
با افزودن چربی های سالم و مفید، فیبر و افزایش مواد مغذی ضروری می توانید کودک را به وزن ایده آل برسانید.
وعده های غذایی اصلی سرشار از کربوهیدرات به کودک بدهید مانند برنج، ماکارونی و نان.
لبنیات را در برنامه غذایی کودک همیشه داشته باشید .
غذاهای سرشار زا پروتئین مانند تخم مرغ، ماهی، حبوبات به کودک بدهید .
دقت داشته باشید کودک مایعات زیادی مصرف کند و حداقل ده لیوان آب در طول روز بنوشد .
چه غذاهایی باید به کودک کموزن داد؟
شیر کامل، پنیر، ماست، بستنی، نان، ماکارونی و پنیر، پاستا،آجیل، تخم مرغ، گوشت و مرغ و….
تغییرات در رژیم غذایی میتواند موجب بهبود وزن کودک شود؟
بله، تغییرات در رژیم غذایی میتواند موجب بهبود وزن کودک شود. مصرف مواد غذایی غنی از انرژی و مواد مغذی، به همراه تقسیم وعدههای غذایی منظم و متعادل، میتواند کمک کند.
آیا کودکان با کمبود وزن نیاز به مراقبت پزشکی دارند؟
بله، کودکان با کمبود وزن نیاز به ارزیابی و مراقبت پزشکی دارند. پزشک میتواند با تجویز آزمایشها و بررسیهای لازم، علل محتمل را تشخیص دهد و برنامه درمانی مناسب را تعیین کند.