زمان شروع غذای کمکی شیرخواران


از زمانی که نوزادان متولد میشوند والدین موظفند که علاوه بر رسیدگی به شرایط جسمانی و سلامت آنها به نحوه تغذیه کودکان اهمیت ویژه داده تا فرزندشان بتوانند رشد مناسب و اصولی را طی کنند.
اما مسئله بسیار مهمی که پیش روی همه مادران قرار دارد نحوه مصرف غذا کمکی نوزادان بوده و اینکه چگونه مواد خوراکی ارزشمند را در رژیم غذایی کودکان بگنجانند.
همواره توجه داشته باشید این که کودک شیرخوار از چه مواد غذایی استفاده کند یک مسئله بوده و اینکه در چه زمانی غذای کمکی آغاز شود نیز مسئله مهم تر خواهد بود.
متخصصان به همه والدین توصیه می کنند که تا پیش از شش ماهگی به هیچ عنوان از غذای سفره برای کودکان شیرخوار استفاده نکنید و حتی به اندازه یک قاشق هم از غذاهایی که در طول روز استفاده می کنید به کودک ندهید، تا معده او نسبت به سایر خوراکی ها حساسیت منفی نداشته باشد.
معمولاً کودکانی که در دوران اولیه زندگی و چند ماه اول از غذای سفره استفاده می کنند ممکن است در بزرگسالی آلرژی و حساسیت های زیادی را بروز داده و معده آنها نسبت به مصرف برخی غذاها حساسیت نشان می دهد.
متخصصان بر این باورند که معده کودک شیرخوار تا شش ماهگی فقط توانایی هضم شیر مادر یا نهایتاً شیرخشک را خواهد داشت و نمی تواند سایر خوراکی ها و غذاهای مختلف را هر چند به صورت آبکی و میکس شده بپذیرد.
با این حال بهتر است که برای شروع غذای کمکی شیرخواردن حتما به پزشک مراجعه کرده تا با توجه به شرایط جسمانی کودک، متخصصان تشخیص دهند که از چه زمانی می توانند غذای کمکی شیرخواران را آغاز نمایید.
غذای کمکی مناسب شیرخواراران


یکی از مسائلی که همه مادران باید به آن توجه کنند، این است که پس از عبور از شش ماهگی کودکان در کنار شیر مادر باید از غذاهای کمکی هم استفاده کنند.
اما باید بدانید که کودکان می توانند از غذاهای معمولی و یا به اصطلاح غذای سفره استفاده کنند و حتماً باید خوراکی مطابق با سیستم گوارشی را برای آنها آماده کنید.
کودکان شیرخوار بهتر است که به محض ورود به هفت ماهگی از غذاهایی مانند فرنی با آرد برنج و یا حریر بادام استفاده کنند، این دو خوراکی ارزش غذایی بسیار زیادی داشته و هر دو برای نوزادان مناسب خواهند بود، البته بافت فرنی و حریره بادام مشابه با شیر مادر و با غلظت بالا بوده که کودکان برای هضم و گوارش آن مشکلی نخواهند داشت.
بهتر است که در روزهای اول از این دو ماده خوراکی به اندازه یک قاشق غذاخوری و در روزهای بعد مقدار آن را در حد بسیار کم افزایش دهید.
متخصصان بر این باورند که مصرف حریره بادام و فرنی با آرد برنج در طول روز یک الی دو بار برای کودکان شیرخوار مناسب است و البته نباید هیچگونه نمک به آن اضافه کنید.
پس از عبور از هفت ماهگی و با ورود به ماه هشتم، کودک شما می تواند برخی غذاهای غلیظ مانند حلیم و انواع سوپ های میکس شده را نیز استفاده کند.
توجه داشته باشید که کودک شما در این دوره دندان نداشته و ممکن است برای بلع کمی با مشکل مواجه شود، پس بهتر است که هرگز از غذاهای خشک، سفت و بسیار غلط استفاده نکنید.
متخصصان توصیه می کنند که برای غذای کمکی کودکان شیرخوار در این دوره از انواع سوپ استفاده کنید و خوراکی هایی مانند نخود، تخم مرغ، جگر و دیگر محصولات مشابه در آن گنجانده نشود.
شما می توانید برای کودکتان شیر موز بسیار رقیق همراه با خرمای پوست گرفته نیز تهیه کنید تا به رشد و تقویت او کمک شایانی کرده باشید.
از ماه های ۸ به بعد کودک شما اگر دندان درآورد می تواند به راحتی غذاهای سفره را میل کند، البته به صورت نرم و کاملا پخته شده در اختیار او قرار دهید. در این دوره کودک شما حتی می تواند به تنهایی یک قاشق را به دست گرفته و آموزش های اولیه برای تغذیه را یاد خواهد گرفت.
نکاتی در مورد اولین غذای کمکی شیرخوران
تمامی متخصصان و پزشکانی که در زمینه کودکان فعالیت دارند مصرف غذای کمکی را در کنار شیر مادر برای کودکان بالای ۶ ماه الزامی دانسته و معتقدند که به روند رشد آنها کمک زیادی می کند.
اما مسئله بسیار مهمی که باید به آن توجه ویژه شود این است که این کودکان به دلیل سیستم گوارشی ضعیف و حساسی که دارند نمی توانند از انواع مواد خوراکی مناسب بزرگسالان استفاده کنند و باید حتماً غذاهایی که برای آنها در نظر می گیرید مطابق با سیستم جسمانی آنها باشد.
به عنوان مثال اگر برای کودکان شیرخوار از انواع سوپ استفاده می کنید به هیچ عنوان نباید به آن نمک و یا شکر اضافه کنید.
لازم به ذکر است که برای تهیه سوپ استفاده از گوشت مرغ بسیار مناسب است و توجه داشته باشید که قسمت ران مرغ آهن بیشتری داشته و قسمت سینه حاوی پروتئین زیاد است، بهتر است که از این دو ماده خوراکی در سوپ و خوراک شیرخواران استفاده کرده و از مصرف حبوبات برای آنها غافل نشوید.
مسئله بسیار مهم این است که کودکان شیرخوار ممکن است سیستم گوارشی ضعیفی داشته باشند و باید حتماً سوپ و غذایی که برای آنها در نظر می گیرید کاملاً له شده باشد به گونه ای که نیاز به جویدن نداشته و بلع آن برای کودکان بسیار آسان باشد.
اگر می دانید که کودکتان به هیچ نوع ماده غذایی حساسیت ندارد بهتر است که از انواع موادی که پزشک به شما توصیه می کند استفاده کرده و با تهیه انواع سوپ های مقوی و غذاهای آبکی برای کودکان به سلامت و رشد آنها کمک شایانی نمایید.
تهیه انواع غذاهای کمکی برای شیرخواران بسیار مهم و ضروری است زیرا از ۶ ماهگی به بعد شیر مادر به تنهایی نمی تواند نیاز بدن آنها را تامین کند و با این مواد خوراکی سالم و ارزشمند باید نیاز بدن را تامین کرده تا مبادا روند رشدشان با اختلال مواجه شود.
نکته مهمی که در مورد غذای کمکی شیرخواران باید رعایت کنید این است که برای طبخ این نوع غذاها حتماً از آب جوشیده استفاده کرده و به هیچ عنوان از انواع ادویه های تند و عطری در غذای آنها استفاده نکنید.
تمامی مواد غذایی موجود در خوراک شیرخواران باید به طور کامل پخته شده باشند تا مبادا آسیب های مختلف در سیستم گوارشی آنها اتفاق بیوفتد.
از زمانی که کودکان می توانند در کنار شیر مادر از خوراکی های کمکی و انواع غذا استفاده کنند توجه کنید که نباید انواع خوراکی های ناسالم را در رژیم غذایی آنها قرار دهید، به عنوان مثال انواع آبمیوه های صنعتی به دلیل مواد افزودنی و فروکتوز زیادی که دارند با سیستم گوارشی کودکان سازگار نبوده و علاوه بر مشکلات گوارشی منجر به بی قراری و نفخ معده خواهد شد.
همچنین برای تهیه انواع غذاها و یا مصرف آب آشامیدنی توسط شیرخواران بهتر است آب جوشیده را در اولویت قرار دهید و باید بدانید که آب معدنی به دلیل املاح خاصی که دارند قطعاً برای شیرخواران مناسب نیست و در طولانی مدت عواقب و عوارضی را به همراه خواهد داشت.
تاثیر غذای کمکی بر رشد شیرخواران
از زمانی که نوزادان متولد میشوند مسئله رشد و وزن گیری آنها بسیار مهم است که باید در چکاپ های دوره ای پزشک از وضعیت نوزادان مطلع شود.
اما تا حدود ۶ ماهگی مصرف هرگونه غذا به جز شیرمادر و شیرخشک برای نوزادان ممنوع است زیرا می تواند در طولانی مدت عوارض زیادی را برای سیستم گوارشی آنها به همراه آورد.
از شش ماه بعد تاثیر غذای کمکی بر رشد نوزادان و شیرخواران به صورت محسوس مشاهده میشود و به نوعی به رشد بهتر آنها کمک می کند.
پزشکان به تمامی والدین توصیه می کنند از زمانی که غذای کمکی را برای نوزادان خود را آغاز می کنند باید طبق دستورالعمل های مختلف و کاملا اصولی پیش رفته تا بتوانند در کنار تهیه غذای کمکی سالم و ارگانیک به رشد کودک خود کمک کنند.
متخصصان توصیه می کنند که برای کودکان از انواع خوراکی های ارگانیک و فاقد افزودنی استفاده کنید، زیرا در این دوره سیستم گوارشی آنها کاملاً حساس است و روند ابتدایی خود را برای سازگاری با مواد غیر از شیر مادر طی می کند.
مصرف انواع خوراکی های مقوی مانند فرنی با آرد برنج و حریر بادام مناسب است.
البته در مواردی متخصصان مصرف زرده تخم مرغ، ماست و انواع حبوبات را برای کودکان مناسب دانسته و معتقدند که به دلیل هضم راحتی که دارند به سیستم گوارشی آنها فشار وارد نکرده و تاثیرات مثبت و محسوس را بر رشد آنها مشاهده خواهید کرد.
سبزیجات حاوی نشاسته مانند سیب زمینی، نخود فرنگی و کدو حلوایی برای این کودکان مناسب است و شما می توانید تحت نظر پزشک از مقادیر مختلف این خوراکی ها استفاده کرده و غذاهای خوش طعم را برای کودکان تهیه کنید.
بهتر است که به جای انواع میوه برای کودکان از آبمیوه های طبیعی استفاده کنید زیرا به دلیل داشتن قند بیشتر ممکن است وزن گیری کودکان را بیشتر مشاهده کنید.
توجه داشته باشید که مصرف خوراکی های سالم توسط کودکان کمک می کند تا روند رشد خود را به درستی طی کرده و البته باید مراقبت کنید که مبادا بر اثر زیاده روی کودک شما با اضافه وزن مواجه شود، زیرا این شرایط می تواند خطرآفرین و نگران کننده باشد.
با این حال شروع غذای کمکی برای نوزادان و شیرخواران بخش مهمی از زندگی آنها می باشد و پزشکان توصیه می کنند که همواره به سلامت و رژیم غذایی آنها اهمیت داده و طبق نظر متخصصان از غذاهای کمکی استفاده کنید.
خوراکی های ذکر شده اگر به صورت اصولی تهیه شوند برای کودکان طعمی دلنشین داشته و روند هضم آنها راحت تر طی میشود.
به این دلیل است که کودکان وزن گیری مناسبی خواهند داشت و در چکاپ های ماهانه پزشک متوجه رشد طبیعی شیرخواران خواهد شد.
بهتر است که مصرف غذاهای کمکی را با دقت بیشتری طی کرده و به هیچ عنوان تاثیر آنها را بر رشد و وزن گیری شیرخواران دست کم نگیرید.
با این شرایط بدن کودک شما نیازهای خود را از طریق مواد غذایی ارگانیک تامین کرده و هرگز اختلالی در سیستم گوارشی آنها به وجود نمی آید، اما دقت کنید که در مصرف انواع غذاهای کمکی به هیچ عنوان نباید زیاده روی کرد.
نحوه استفاده از غذای کمکی برای کودکان
نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که غذای کمکی شیرخواران باید متناسب با سن آنها، با روش های خاص درست شود تا در برخی مواقع به ویژه در ماه های بالاتر کودک بتواند به تنهایی این خوراکی ها را میل کند.
متخصصان توصیه می کنند در ماه های اول که کودک توانایی گرفتن قاشق و چنگال ندارد مادر خوراکی ها را به دهان او گذاشته تا بتواند رشد خود را تکمیل کند.
از زمانی که کودک به طور کامل می نشیند و می تواند قاشق را با مهارت کافی در دست بگیرد بهتر است که غذاها را با میزان غلظتی درست کنید که کودک بتواند او را با قاشق برداشته و کمی مهارت جویدن را آموزش ببیند.
اگر غذا ها بیش از حد و برای مدت زمان های طولانی به صورت میکس شده و آبکی باشند کودک شما نمی تواند مهارت های غذا خوردن را به طور کامل آموزش ببینند و ممکن است کمی در جویدن غذا ها کند پیش برود.
این امر باعث می شود حتی زمانی که کودک دندان دارد غذا ها را نجوییده قورت داده و ممکن است کمی گوارش را با اختلال مواجه کند، پس بهتر است که طبق نظر پزشک هنگام طبخ غذاهای مختلف برای کودکان شیرخوار این نکات ریز و البته مهم را در نظر بگیرید تا کودک شما ضمن افزایش سن، مهارت های ساده و حیاتی زندگی را آموزش ببیند.
خوراکی های ممنوعه برای کودکان شیرخوار


بهتر است تا پیش از دو سالگی به هیچ عنوان غذاهایی مانند سفیده تخم مرغ را برای کودکان در نظر نگیرید، سفیده تخم مرغ حاوی باکتری هایی است که ممکن است باعث ایجاد ناراحتی و مشکل در سیستم گوارشی کودکان شود.
برخی دیگر از غذاها به دلیل سنگینی بسیار زیاد کمی برای کودک مضر بوده و می تواند روند گوارش آنها را کندتر و یا با مشکل مواجه کند، به عنوان مثال کره بادام زمینی، سبزیجات خام و غذاهای کنسروی برای کودک زیر دو سال مناسب نخواهند بود.
انواع خوراکی هایی مانند آجیل که بافت بسیار سفت و البته دانه های کوچک دارند برای کودکان مناسب نبوده مگر آنکه آنها را پودر کرده و همراه با شیر و انواع نوشیدنی به آنها بدهید.
بهتر است به دلیل وجود مقداری جیوه در انواع ماهی تا دو سالگی به کودکان ماهی ندهید و البته از آبمیوه های صنعتی و کنسانتره استفاده نکنید.
شیر گاو برای کودکان زیر یکسال کمی دیر هضم خواهد بود و ممکن است باعث رفلاکس معده و دیگر آسیب های مشابه شود.
مصرف مرکبات، انواع میگو و گوشت قرمز که به صورت کامل پخته نشده باشند برای کودکان مناسب نیست.
بهتر است هنگام استفاده از سیب زمینی از پوره سیب زمینی استفاده کنید، زیرا سیب زمینی سرخ شده به دلیل مشکلات گوارشی برای کودکان زیر دو سال مناسب نیست.
نوشیدنی حاوی کافئین و البته نوشیدنی های گازدار برای کودکان زیر دو سال مضر خواهند بود و به هیچ عنوان نباید آنها را در رژیم غذایی کودکان قرار دهید.
انواع میوه ها مانند خربزه می تواند باعث بروز آلرژی و حساسیت های پوستی شده که در کنار آن ممکن است کودک خارش و یا گلودرد را تجربه کند، که البته تحمل چنین شرایطی برای کودکان سخت خواهد بود.
همچنین غذاهای آلرژی زا مانند انواع نمک، ادویه ها، فلفل و دیگر محصولات مشابه را از رژیم غذایی کودکان شیرخوار به طور کامل حذف کنید.
ضرورت استفاده از غذای کمکی برای شیرخواران
تمامی والدین به ویژه مادران از زمانی که کودک آنها متولد میشود با این دغدغه مواجه هستند که تغذیه سالم و مناسب داشته باشد تا روند رشد آنها بدون اختلال انجام پذیرد.
اما از ماه ششم بعد از تولد والدین موظفند که از خوراکی های مناسب و البته مورد تایید پزشک به عنوان غذای کمکی برای شیرخواران استفاده کنند.
توجه داشته باشید که تمامی مواد خوراکی که افراد بزرگسال استفاده می کنند برای کودکان شیرخوار مناسب نیست و معمولا در ماه های اولیه پزشک مصرف فرنی و تهیه شدن آن را با آرد برنج مناسب می داند.
توجه داشته باشید که معمولاً حجم غذایی که برای کودکان شیرخوار در ماه های اولیه در نظر گرفته میشود بسیار محدود است و نهایتاً ۱۲ قاشق مرباخوری در ماه های ۷ و ۸ بعد از تولد برای کودکان مناسب خواهد بود.
اما هر چه سن کودک بالاتر می رود در کنار مصرف شیر مادر می توانید از انواع سوپ حاوی محصولات ارگانیک استفاده کنید.
بهتر است که در این سوپ ها از چربی های مضر استفاده نکنید و به جای آن گنجاندن گوشت گوسفند، مرغ و یا گوساله و انواع برنج و هویج و سبزیجات می تواند برای آنها مناسب باشد.
انواع غذاهای کمکی تنها برای سیر نگه داشتن کودکان استفاده نمیشود و همین غذای کمکی هر چند محدود برای رشد کودک شیرخوار ضروری است.
تمامی پزشکانی که در زمینه اطفال فعالیت دارند تا قبل از شش ماهگی مصرف سایر مواد خوراکی را برای کودکان مناسب نمی دانند اما بعد از آن والدین موظفند که از انواع سوپ های کاملا پخته شده و مقوی در کنار شیر مادر برای کودکان استفاده نمایند.
پزشکان از بدو تولد تا ۶ ماهگی شیر مادر را خوراکی سالم و کامل غنی برای نوزادان می دانند اما بعد از شش ماهگی روند رشد آنها سرعت گرفته و شیر مادر ممکن است برای سلامت و جسم آنها کافی نباشد.
پس مهم است که کودکان در کنار شیر مادر تغذیه سالم داشته باشند تا روند رشد آنها بدون اختلال انجام پذیرد.
حال که به ضرورت غذای کمکی برای کودکان شیرخوار پی برده اید باید بدانید که انواع سوپ، حریر بادام و فرنی ها می توانند غذای مناسبی برای فرزندان شما باشند.
پس بهتر است که تحت نظر متخصصان مقدار و حجم مشخصی از انواع غذای کمکی را در رژیم غذایی کودکان بگنجانید تا روند رشد آنها بدون اختلال طی شود.
با این شرایط کودک شما جسم سالم تری خواهد داشت و سیستم گوارشی توانایی پذیرش هر نوع ماده خوراکی به جز شیر مادر را خواهد داشت.
بهتر است که هنگام شروع غذای کودک از خوراکی هایی استفاده کنید که مورد تایید پزشکان است با این فرآیند سیستم گوارشی با مشکل مواجه نشده و اگر فرزند شما تغذیه مناسبی داشته نسبت به انواع مواد خوراکی واکنش منفی نشان نمی دهد.
تمامی پزشکان توصیه دارند که از بدو تولد در فواصل زمانی مشخص باید وضعیت جسمانی نوزادان ارزیابی شود.
قد و وزن و نمودار رشد آنها نشان می دهد که آیا کودکان از سلامت جسمانی برخوردار هستند یا خیر.
اما از سن شش ماهگی به بعد مصرف غذای کمکی برای شیرخواران تاثیر بسیار زیادی بر روند رشد آنها دارد و پزشکان توصیه و تاکید دارند که نباید والدین از این مسئله غافل شوند.